» Üdvözlünk az Infinity Marvel frpg oldalán «
légy, aki lenni akarsz a marvel végtelen világában
Lépj be közénk
ne rejsd el magad

Felhasználónév:
Jelszó:
Automatikus bejelentkezés: 
:: Elfelejtettem a jelszavam!
Chatdoboz
oszd meg velünk titkaidat

Itt tartózkodók
ki jár erre?

Jelenleg 12 felhasználó van itt :: 6 regisztrált, 0 rejtett és 6 vendég :: 1 BotA legtöbb felhasználó (71 fő) Hétf. 29 Május 2017, 19:54-kor volt itt.
Utolsó posztok
érkezett válaszod?

•• Monica Bellucci
írta: Gamora
Today at 21:24
•• The Lonely Kid
írta: Loki
Yesterday at 19:54
•• Vitali és Caroline
írta: Caroline Shione
Hétf. 16 Okt. 2017, 18:51
•• Just a workship
írta: Sebastian la Morte
Hétf. 16 Okt. 2017, 16:44
•• D∈mons - [Avery&Pria]
írta: Avery Jones
Hétf. 16 Okt. 2017, 15:21

Share|
FRPG? Az meg mi? 1.

Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése Go down

↷ i still believe in heroes

avatar
∆ Hozzászólások száma :
24
∆ Tartózkodási hely :
Will mellett, fölött,alattkhmTárgy: FRPG? Az meg mi? 1. Szer. 02 Aug. 2017, 23:43

Sziasztok!

Miről is lesz itt szó?

Sok mindent szeretnék összefoglalni, így külön topicokba fogom gyűjteni a különböző mondanivalóimat, amik megjegyezném, csak személyes gondolatok, bár előfordulhat hogy merítek valahonnan, de ez fel lesz tüntetve mindenhol. Nem szeretnék idegen tollakkal ékeskedni.

Sajnos elég sokszor szembesültem vele - többek között itt is - hogy valaki szerepjátékosnak nevezi magát, és sokszor fogalma sincsen hogy működik ez az egész. Ami teljesen rendben van, senki nem úgy került ide hogy azonnal mindent tudott, szóval a kezdőknek és újrakezdőknek, esetleges érdeklődőknek szeretnék egy kicsit összefoglalni dolgokat. Lehet hogy valaki évek óta játszik már, mégis fog újdonságot találni itt, nem tudhatom. Mindenesetre szeretnék egy ki támpontot adni, hogy hogyan néz ki a fórum, maga a játék, a karakterek, viselkedés, mi az általános netikett, ami általában oldalaként 90%-ban azonos. Egy átlátható és használható kis zseblexikont szeretnék adni, amit mindenki olvasgathat, és esetleg elvihet egy-egy gondolatot magával. Én sem vagyok profi, ez távol álljon tőlem, és nem akarok itt leszólni senkit, mert nyilván mindenkinek van tanulási fázisa, én mindössze segítőszándékkal, időt és energiát áldozva szeretnék kedveskedni mindenkinek, aki érdemesnek tartja ezeket a szösszenéseket az olvasásra.

Tehát, amiről szó lesz itt:

  • Mi az az frpg?
  • Fórumok, felületek, világok
  • Név és arc választás
  • Karakteralkotás
  • Reag írás
  • RT, NRT játékmód
  • Kalandmesélések


A szerepjátékoknak több fajtája is létezik, egészen az asztali szerepjátéktól -  ahol kockával dobunk, képességre, interakciókra, sikerességre - egészen a szöveg alapú játékokig. Vannak remek oldalak az interneten amik összefoglalják, hogy melyik mit takar, én most egyet emelnék ki, mégpedig azt, amivel mi is játszunk itt, nap mint nap. Ez pedig az FRPG ami a Forum Role-Playing Game kapcsolatból eredő rövidítés.

Ennek a fajta játéknak a lényege ugyebár, hogy adott egy felület, amit fórumnak nevezünk, és adott egy világ keret, amibe a karaktert illesztjük bele. Ezekről később még fogok írni részletesebben is. Először legyünk tisztában azzal, hogy mivel is játszunk, sokszor lelkesen. Az írásalapú játéknak tehát már a nevében is benne van hogy mi az alapja. Írás, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy tudjunk értően olvasni és valamilyen szinten fogalmazni. [Éljen a magyar fakt!] Ez a legfontosabb, hiszen ez a játék nem egy emberről szól, hanem sokról. A játékosbázis lehet akármekkora. Egy fórumon játszhatnak, ketten, tízen, ötvenen, kétszázan és még többen is. Sehol nincs rá korlát.

Viszont ez mit is jelent?


Azt jelenti, hogy ez egy társas játék, valakivel interakcióba kerülsz, aki egy másik gép mögött ül. Mivel minimum ketten játsszátok, valahogy közös nevezőre kell jutni, és ehhez bizony nem árt ha az ember tud helyesen fogalmazni, ismeri az írásjelek használatát, mert nem mindegy hogy mit olvasunk, és mire válaszolunk.

??? ; !!!!; .... ; - Igen, ezek írásjelek, és természetesen van, hogy a helyzet megkívánja, hogy többet tegyél, amikor valamit nagyon nyomatékosítani akarsz. Viszont minden mondat végén, zavaró lehet, mert olyan mintha a játékos aki írja, idegbeteg lenne, holott nyilván erről szó sincs. (Legalábbis reméljük Wink

Ugyanez a helyzet a nagybetűkkel is, amik konstans használata olyan, mint a kiabálás. Van, hogy a helyzet megkívánja, de állandóan nagyon kellemetlen, mert olyan érzése lehet az embernek, mintha folyamatosan üvöltözne  karakter, mint valami kiképzőtiszt, vöröslő pofával és elfúló hanggal. Nem épp kellemes, ugye?

Szóval egy szónak is száz a vége, fontos hogy az írásképünk rendezett legyen, hiszen a másik játékos csak ennyit lát belőlünk elsőre, és ez alapján alkothat magában egy képet rólunk hogy: "Ejha, ő aztán tud írni!" vagy pedig "Még egy mondatot se képes hibák nélkül leírni, milyen lenne már játszani vele? Felejtős." El se hinnénk, mennyi minden múlik azon, hogy hogyan írunk.  Pedig fontos.

Credit: Az frpg-ről írt gondolataim megtalálhatóak részletesebben kibontva az >>frpg.hu<< oldalán, Emphus keze nyomán. Ő kicsit bővebben foglalkozik ezzel.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése

FRPG? Az meg mi? 1.

Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése Vissza az elejére
1 / 1 oldal

Similar topics

-
» FRPG
» The Originals & Vampire Diaries Frpg
» REIGN FRPG
» !!!--FRPG Topsite Jutalom--!!!
» REIGN FRPG

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Infinity Marvel :: Theo Notesze-